Splittrade – men Moderaterna uppvaktas av många partier

Annette Holmberg-Jansson går in i sin första valrörelse som ordförande för Moderat samling. Hon gör det med kandidater som står emot varandra – men också med ett parti som många flirtar med inför regeringsbildningen.

Moderaterna är partiet som alla verkar vilja bilda regering med. Under fyra år har de suttit landskapsregeringen med Liberalerna och Socialdemokraterna. Men bara ett år in på mandatperioden friade Obunden samling och Centern öppet till MSÅ om att byta sida. Också inför höstens regeringsbildning verkar Moderaterna vara partiet alla sidor siktar in sig på för att trygga majoritet.

Den som ska leda partiet både genom valrörelsen och eventuella regeringsförhandlingar är Annette Holmberg-Jansson som gör sin första valrörelse som ordförande.

– Man känner ett oerhört ansvar att ro allting i hamn. Vi har en central valledning och en styrelse och så, men ändå känns det som att mycket hamnar i famnen på oss, mig och Wille, som vice ordförande.

– Jag försöker verkligen ge andra ansvar, jag funkar så normalt. Men jag inser nu att som partiledare måste jag synas. jag har aldrig varit rädd för att synas, men det här är ett nytt sammanhang.

För ett par helger sedan hade partiet kickoff inför valrörelsen, och samma helg fick hon också två besked som var efterlängtade.

– Först meddelade Tage Silander att han ställde upp, och dagen efter så meddelade Fredrik ”Frille” Karlström att han kandiderar. Det är länge sedan jag känt en sådan känsla i partiet.

Djupa skyttegravar

Att partiet av flera av de andra partierna ses som något av en vågmästare när nästa regering ska utses gör dock att Annette Holmberg-Jansson kan komma att ställas inför svåra val. I landskapsregeringen (LR) har Moderaterna varit med och beslutat om såväl kortrutt som kommunreform. Något som oppositionen är helt emot.

Efter valet kommer en regeringsförhandling och om sittande LR inte får förnyat förtroende måste ni samarbeta med minst ett oppositionsparti. Hur ska den förhandlingen går till, skyttegravarna har ju varit så djupa?

– Menar du?, säger Annette Holmberg-Jansson med ett skratt.

– Jag vet inte, för det är inte så enkelt. Men jag vet att det finns väldigt många från oppositionspartierna som tänker och säger att vi måste få livskraftiga kommuner. Nu är ju arbetet på gång. Ute i kommunerna jobbar tjänstemännen efter den lagstiftning som gäller. De ser fördelar med att man försöker jobba med större enheter.

Tror du att det krävs en annan lösning på kommunfrågan än den som finns i dag?

– De (oppositionen) försöker ju lyfta upp det här med tvång. Jag tror att om man ska få människor att tänka i en viss riktning i svåra frågor så behöver det finnas ett beslutunderlag som man kan stöda sig på. Vi har sett hur det gått med Kommunernas socialtjänst (KST) och brand- och räddningsmyndigheten, det var inte helt enkelt. Jag har inget bra svar på hur vi ska lösa sig, utan jag hoppas att det löser sig när vi sitter där.

– Sedan tror jag att många tycker att det är Sossarna och Nina Fellman som drivit den här frågan och då blir det som ett stort rött skynke.

Oppositionen har försökt slå kilar mellan er och Socialdemokraterna under mandatperioden. Obundna gick till och med ut med en annons för att locka er att lämna LR. Hur ser du på det?

– Jag vet att de har gjort det, men jag och vi kommer att eftersträva en borgerlig regering. Men jag kommer inte att stänga någon dörr. Det tycker jag man sett i Sverige att det inte är så smart. Jag är inte blåögd utan fattar att om jag sätter mig vid ett bord med Obundna och Centern, så kommer kommunreformen vara en av de frågor som lyfts upp först. Där kommer jag fortsätta att eftersträva livskraftiga kommuner.

Ifrågasatte bron

I den andra stora frågan under mandatperioden, kortrutten och frågan om bro eller tunnel, har debatten varit hård inte bara omkring Moderaterna, utan också i partiet. Nygamle kandidaten Jörgen Strand, tidigare näringsminister, skrev på Facebook att han tyckte avtalet om elhybridfärjan var ”ett dåligt beslut” och upphandlingen av bygget av Gripöbron var ”ogenomtänkt”. Samtidigt är det moderate infrastrukturministern Mika Nordberg som handhaft frågan.

Hur motverkar ni att partiet inte framstår som kluvet?

– Vi har haft ganska breda diskussioner, inte bara om kortrutten utan också om kommunreformen. Där har vi haft vilda diskussioner. Vissa tycker att det ska vara en kommun och vissa som tycker att det är bra som det är. Då handlar det om att sätta sig ned och resonera och försöka få en gemensam linje.

– Vi har vissa som förespråkar Jörgen linje och vissa som vill ha Mikas linje. Jag tycker inte att det gör så mycket. Det visar på en öppenhet i partiet som visar att man får tycka olika. Sedan är det förstås beroende på vem som blir invald, hur majoriteten ser ut och hur man jobbar vidare i regeringsförhandlingar. Då handlar det för mig om att få fram så mycket bra borgerlig politik som möjligt, det är prio ett. Sedan får man titta på de andra delarna och försöka hitta vägar som man kan enas om.

 

Mellan M och Kd

De svenska moderaterna tog under Fredrik Reinfeldts ledning en tydlig sväng mot mitten av den politiska skalan. Nu har svenska M svängt tillbaka under Ulf Kristersson, och många undrar var de står. 

Hur definierar du var Moderat samling för Åland står?

– Jag brukar förklara för kollegor i Sverige att vi är mitt emellan Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi håller väldigt starkt vid traditioner, kultur och svenska språket, de värderingarna. Men också familjens rätt att bestämma, ingen ska komma och säga hur en familj ska göra.

Annette Holmberg-Jansson tar hemvårdsstödet som ett exempel på det sistnämnda.

– Vi är nog det enda partiet som står upp för hemvårdsstöd. Där har jag sagt att vi behöver modernisera det, men jag tycker det funkar alldeles utmärkt om du jobbar obekväma arbetstider och behöver ta hjälp av en dagmamma till exempel. När jag diskuterar med Ingrid Zetterman (Lib) så går vi helt emot varandra, vi är goda vänner annars, för hon anser att det är en kvinnofälla. Fine, men det är upp till familjen själv att bestämma. 

Dina partisystrar i Sverige talar ofta om valfrihet, hur ser du på den frågan på Åland?

– Det ska finnas skolor och dagis nära, men om det passar familjen bättre på annat håll ska man ha det valet. Den aspekten finns ju med kommunreformen. I dag är det typ omöjligt för en äldre att få boende i Lemland om hen bor i staden nu. 

 

Vill bli fler

Ett moderat parti skulle inte vara ett moderat parti om det inte kämpade för ett livskraftigt näringsliv som ger tillväxt. För Annette Holmberg-Jansson är inflyttning en av nycklarna till att lyfta den dåliga åländska tillväxttrenden.

– Om vi blir fler blir det så himla mycket lättare att få lokomotivet att tuffa på. Om vi får företag att våga satsa här, så kommer mycket att lösa sig självt. Men vi behöver ju få företagen att satsa.

Ett problem är att, trots att Åland har så många företag, är de flesta enmansföretag. Hur ska man få dessa att anställa folk?

– Det är ett jättestort steg att våga anställa den första personen. Jag vet hur svårt det är, för då blir man ansvarig för en persons inkomst. Om inte företaget får in pengar har inte den personen pengar till att betala mat och hyra. 

– Jag tycker att ofta när det kommer till lagstiftning i dag ska vi vara snäppet lite bättre än alla andra. Vi ska alltid vara bäst i klassen och vrida åt lagstiftningen lite, lite till. Jag vet att Ålands näringsliv brukar säga att varför använder vi aldrig vår självstyrelse till att göra det lite lättare för våra företag. Vi har ju möjligheten. Men vi utnyttjar den möjligheten lite för dåligt.

Liberalerna vill se över näringsrätten, bland annat ta bort kravet på att två tredjedelar av styrelseledamöterna ska ha hembygdsrätt. Är ni öppna för det?

– Vi är öppna för att göra en genomlysning av näringsrätten. Men vi är inte öppna för att göra ändringar innan vi haft en parlamentarisk grupp som tittat på det, för vi kan inte göra vissa förändringar utan att se helheten. Gör vi en förändring så kan vi aldrig gå tillbaka. 

Under nästa mandatperiod är målet att den nya självstyrelselagen ska bli klar. Annette Holmberg-Jansson hoppas att Åland då får rätten att ta över fler behörigheter. Men om det inte blir så har flera moderater lyft idén om en unionslösning mellan Åland, Sverige och Finland.

– Om inte Finland klarar av att ge oss service på svenska så har vi ett jätteproblem. Och vi börjar närma oss en smärtgräns. Men då tycker jag att det inte är fel  att ta hjälp av Sverige. Mycket av lagstiftning är ju lika. 

Intervju timmen har blivit en timme och en kvart. Annette Holmberg-Jansson konstaterar att det är dags att skynda vidare till nästa punkt på agendan. Men mitt i stressen påminner hon om en sak Danne Sundman, som var som en mentor för moderatledaren, sade:

– Danne brukade säga till mig att alla blir helt kolliga när det blir val 

 

 

MSÅ i hetluften under mandatperioden

Stora politiska händelser där Moderaterna varit inblandade:

 

Strands comeback

I Augusti 2016 gav sig förre näringsministern Jörgen Strand åter in i politiken, vilket skapade rubriker då Strand ofta kritiserat det egna partiet och regeringen det ingår i. Jörgen Strand ställer i valet upp som kandidat i lagtingsvalet och har till exempel tagit ställning mot Gripöbron.

 

Inviten från Ob

I november 2016 annonserade Obunden samling i Ålandstidningen med budskapet att man ville ha en annan regering. Målet var att locka Moderaterna och ge partiet lantrådsposten. MSÅ tackade efter lite betänketid nej.

 

Johan Ehn lämnar

Bara ett drygt halvår efter valet avslöjade Johan Ehn att han lämnar posten som ordförande för Moderaterna. Vid partiets höstmöte i november väljs Annette Holmberg-Jansson till ny ordförande.

 

Netflixproblemet

Annette Holmberg-Jansson tog i sin fösta intervju som ordförande upp problemet med att streamingtjänsten Netflix inte har svenskt språk i sina filmer och tv-serier. ”Det stora problemet är när man har småbarn hemma som vill se på Bamse på Netflix, och så pratar bara Bamse finska”, sade hon.

 

Avhopp

I maj 2017 hoppade tre moderata kommunpolitiker av från partiet i protest mot att MSÅ ställt sig bakom landskapsregeringens kommunreform. ”Det visar hur tufft det är att göra förändringar politiskt”, sade Annette Holmberg-Jansson. 

 

Talmansdebaclet

I uppgörelsen om posterna i regering och lagting gjordes det upp att Johan Ehn och Gun-Mari Lindholm skulle dela på uppdraget som talman, två år vardera. Men efter två år ville Johan Ehn fortsätta. Det hela ledde till att oppositionen sade sig vilja ha Ehn, som dock drog tillbaka kandidaturen före valet.

 

Spricka i riksdagsvalet

Trots att de suttit med S i regeringen, sade MSÅ blankt nej till att dela lista med Socialdemokraterna i riksdagsvalet. I stället fick S i all hast lansera Jessy Eckerman som egen kandidat.

 

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Centern blir största parti i lagtingsvalet.
Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta.
– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.

Restriktiv invandring, ja, men också flera andra frågor. Åländsk demokrati presenterade i fredags ett valprogram där polis, sjukvård och skolor är centrala, men även motorsport och höga böter för nedskräpning.