Sju nya kandidater för S

I dag presenterade Ålands socialdemokrater sju nya kandidater inför lagtings- och kommunalvalet.

Sanna Söderlund jobbar på Ålandsbanken som processägare och ställer upp i lagtingsvalet och kommunalvalet i Eckerö. Hennes hjärtefrågor är skolväsendet och att värna om de svaga i samhället. Det skriver partisekreterare Kristin Mattsson i ett pressmeddelande.
Helena Flöjt, specialsakkunnig inom integration och social hållbarhet vid landskapsregeringen, ställer upp i lagtingsvalet. Hennes hjärtefrågor är att skapa förutsättningar för jämställdhet och att göra Åland bättre socialt och miljömässigt.
Freddie Forsman är politiker i Finström och kandiderar för lagtinget och  Finströms kommunalval. Han är leveransansvarig och förtroendeman på Optinova Jomala och vill bevaka arbetarnas intressen i samhället samt barns rätt till idrott.
Tandhälsa för alla
Jerry Jansson är ny inom politiken. Han jobbar som försäljare och ställer upp i lagtingsvalet samt kommunalvalet i Mariehamn, där han vill jobba för sociala frågor i alla livets skeden.
Miina Fagerlund sitter i Finströms kommunstyrelse och driver en hjälpmedelsbutik. Hon brinner för personer med funktionsnedsättningars intressen och kandiderar i lagtingsvalet och Finströms kommunalval.
Ann Eriksson arbetar som ansvarig tandskötare på ÅHS och personalhälsovårdare på Medimar. Till hennes hjärtefrågor hör lantbrukarnas arbetshälsa, ungdomars mående och tandhälsa som ska vara tillgänglig för alla. Hon ställer upp i lagtingsvalet och i valet i Lemland.
Henrik Flöjt har arbetat som VVS-ingenjör och brinner för energieffektiva lösningar, kostnadsfri utbildning och miljöfrågor. Han ställer upp i lagtingsvalet och i Jomala.
 

Jorunn Lavonius
jorunn.lavonius@alandstidningen.ax
Telefon:

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Centern blir största parti i lagtingsvalet.
Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta.
– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.

Restriktiv invandring, ja, men också flera andra frågor. Åländsk demokrati presenterade i fredags ett valprogram där polis, sjukvård och skolor är centrala, men även motorsport och höga böter för nedskräpning.