Nya Lib-kandidater vill jobba för miljö och hälsa

Liberalerna presenter sex lagtingskandidater och ett vallöfte. – Tillväxt och hållbarhet kan inte separeras, sa partiets vice ordförande Ingrid Zetterman när hon presenterade förslag för hållbar omställning av näringslivet.

På måndag ska listorna över vilka som kandiderar till lagtinget vara klara och inlämnade från partierna. Liberalerna passade på att med bara fyra dagar till deadline presentera sex nya kandidater. 

Tomas Blomberg från Hammarland är redan etablerad i kommunpolitiken, men nu tar han sikte på lagtinget.

– Jag vill jobba för inflyttning, bättre service och fler företag till västra Åland, säger han.

Från Jomala kommer Peter Sjöberg som debuterar i val. Hans hjärtefråga är miljön, och framför allt Östersjön.

– Jag har sett drönarbilder på Östersjöns luft och botten, och jag vill att mina barn ska kunna få ett hav som ser ut som det gjorde när jag var barn. Det gör det inte i dag.

Bättre samarbete

Robert Söderdahl är välkänd för fotbollsfolket efter sin tid som ordförande för IFK Mariehamn. I politiken ligger sporten när till hands.

– Sport, idrott och hälsa ligger nära hjärtat. Men också att man ska kunna samarbeta bättre mellan partierna. Även oppositionen kan komma med bra förslag, säger han.

Joanna Isaksson sitter i dag i statsfullmäktige där hon engagerat sig i förebyggande insatser för barns välmående.

– Jag vill hellre se helheten än att man gör punktinsatser. Vi ska jobba förebyggande för barnens välmående, det är grunden för ett välmående samhälle, säger hon.

Liberalerna ställer också två kandidater med erfarenhet av lagtingsarbetet på startlinjen i valet. Cita Nylund satt en halv mandatperiod, då som obunden, och ställer nu upp för Liberalerna.

– Mitt område är socialpolitik över lag, men framför allt funktionsrättsfrågor och missbrukarfrågor.

Narkotika har varit en stor del av Åke Mattssons liv. Han har tre mandatperioder bakom sig i lagtinget och hoppas på nytt förtroende i oktober.

– Trygghetsproblemen är grunden för mig, säger den pensionerade polisen.

Inte separera

Liberalerna har redan presenterat sitt valprogram, men lyfter fram sina ställningstaganden när det gäller hållbar omställning för företag. 

– Man kan inte längre separera tillväxt och hållbarhet, säger Ingrid Johansson.

Hon menar att efterfrågan från konsumenterna gör att smarta företag redan inlett sin omställning för att minska sitt klimatavtryck. Men Liberalerna hoppas också att omställningen ska leda till att nya företag kan startas med cirkulär ekonomi som grund. För att stöda detta vill partiet använda den tillväxtfond som landskapsregeringen ämnar starta i höst.

– Den vill vi kapitalisera med redan intjänade pengar från Paf. Det är ekonomisk politik på riktigt, säger finansminister Mats Perämaa.

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Valet närmar sig med stormsteg, en ny landskapsregering ska formas och tillsättas, det har blivit dags att se över hur den sittande regeringen har uppfyllt sina löften – sitt regeringsprogram.

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Centern blir största parti i lagtingsvalet.
Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta.
– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.