Nya kandidater för Åländsk demokrati

Åländsk demokrati kommer ställa upp med minst tolv kandidater i årets val. Nu är de fyra första presenterade.

Åländsk demokrati bildades bara några få månader före valet 2015. Då hann man få fram fyra kandidater till lagtingsvalet. Till årets val är det tänkt att partiet ska ha betydligt fler namn på listan.

– Vi kommer att presentera minst fyra kandidater under tre veckor, säger partiledaren och partiets ende lagtingsledamot, Stephan Toivonen.

Maria Seppälä, 46, från Hammarland ställer upp i val för första gången. Hon kandiderar i hemkommunen.

– Som studerande ligger skolfrågorna mig varmt om hjärtat. Vi ska ha en trygg och säker skola, säger hon och tillägger att också missbukar- och psykvården behöver förstärkning.

Under all kritik

Kurre Holmberg, 68, har flera gånger kandiderat i val för andra partier och är ersättare i kommunfullmäktige i Brändö. Han brinner för trafikfrågor.

– Färjtrafiken i skärgården är under all kritik, och det lyssnas för lite på dem som faktiskt använder färjorna.

Skärgårdsfrågor ligger högt på listan över viktiga frågor också för Thomas Dahlgren, 54. Han är uppväxt i Mariehamn men bor nu i Kökar. 

– Vi måste förbättra förutsättningarna för företag i skärgården, säger han.

Bland annat vill han att skärgårdskommunerna ska få ta över samfundsbeskattningsrätten och att taxfreeförsäljning införs i skärgårdstrafiken.

Johan Lindström, 39, från Saltvik är personlig tränare och startade Träningverket. Han vill jobba för småföretagarnas villkor, men också för en bättre mental och fysisk hälsa hos ålänningarna.

– Ohälsa är en epedemi i hela västvärlden. Vi borde lägga mycket mer resurser på det, som att kunna ge träning på recept, säger han.

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Inför valet lanserar Ålandstidningen en dedikerad webbsida som är öppen för alla. Flaggskeppet i satsningen är tidningens egen valkompass som blir tillgänglig i dag.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

”Genuint åländskt” är ledordet för Obunden samlings valprogram.
– Vi bör slå vakt om det som präglar oss och jobba vidare med de grundläggande förutsättningar som Åland har, säger partiets ordförande Bert Häggblom.

Båda nya och gamla löften finns med i Moderaternas valprogram som presenterades i går. En utgångspunkt är enligt partiordförande Annette Holmberg-Jansson att bevara självstyrelsen och värna om det svenska språket. Ett livskraftigt samhälle är en annan.
– Vi vill ge företagare och samhället bättre möjligheter att växa.

Centern, Obunden samling och Ålands framtid gör nu gemensam sak i Mariehamnspolitiken. Tillsammans, genom ett valförbund, ställer man upp flest kandidater i valet till stadsfullmäktige.
– Vi har 38 kandidater totalt, säger Anna Holmström (C).

Veronica Thörnroos har förberett sig själv och sitt centerparti för att återta makten i landskapet i över ett år.
För fyra år sedan åkte Centern ur landskapsregeringen och var ett skadeskjutet parti, men nu finns revanschlustan.
–  Vi har blivit väldigt väl sammansvetsade det sista året som parti, säger Veronica Thörnroos.

Sjukskötaren Andrea Holm och sälj- och marknadsplaneraren Rebecca Nordenström ställer upp i lagtingsvalet för liberalerna.

I går presenterade Hållbart initiativ sina sista nio kandidater i lagtingsvalet.

I dag presenterade Ålands socialdemokrater sju nya kandidater inför lagtings- och kommunalvalet.

I går lämnade de åländska partierna in sina kandidatlistor. Där framgår kandidatens namn, hemort samt titel, yrke eller syssla.

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ställer inte upp för omval till lagtinget den 20 oktober. Det meddelar hon i dag.