Nya kandidater för Åländsk demokrati

Åländsk demokrati kommer ställa upp med minst tolv kandidater i årets val. Nu är de fyra första presenterade.

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Liberalerna presenter sex lagtingskandidater och ett vallöfte.

– Tillväxt och hållbarhet kan inte separeras, sa partiets vice ordförande Ingrid Zetterman när hon presenterade förslag för hållbar omställning av näringslivet.

Ytterligare en samling kandidater presenterades av Moderaterna på Åland i går. Samtidigt lanserades även en ny valfråga från partiets sida.

Flera av Socialdemokraternas vallöften känns igen sedan tidigare. Partiledaren Camilla Gunell säger att partiets styrka är just att man håller linjen. 

– Allmän tandvård eller en ny stabil kollektivtrafik är inget man uppnår över en natt. Men om man arbetar sig framåt mandatperiod efter mandatperiod når man också resultat. 

Annette Holmberg-Jansson går in i sin första valrörelse som ordförande för Moderat samling. Hon gör det med kandidater som står emot varandra – men också med ett parti som många flirtar med inför regeringsbildningen.

Vill två kommuner gå samman ska folket få rösta om saken först. Det anser Åländsk center som i går presenterade sitt valprogram.  Bibehållna jordförvärvsregler, en tunnel till Föglö och tidiga insatser vid psykisk ohälsa är några andra punkter partiet vill arbeta för de kommande åren. 

En trygg sjukvård, ökade resurser för polisen och en sund flyktingpolitik. Det vill  tre av Åländsk demokratis nya kandidater till höstens lagtingsval jobba för.
– Polisen och sjukvården behöver större resurser, säger Stefan Selenius.

Bert Häggblom leder ett obundet parti som för fyra år sedan reste sig ur askan och tog tre mandat i lagtinget. Nu vill han att partiet ska spela en större roll, med fem mandat och en plats i nästa landskapsregering.

Två kommuner, ett övertagande av fordonsbeskattningen samt en uppluckring av näringsrätten och jordförvärvsreglerna.
Bland annat det går Liberalerna till val på.

Liberalerna på Åland presenterar under onsdagen fem personer som kandiderar för partiet i lagtings- och kommunalvalen i höst.
Tre nya vallöften presenteras också.

25.620 personer finns med i rösträttsregistret. Det är fler än någonsin tidigare.

Socialdemokraterna på Åland presenterade på måndagen fyra nya kandidater till höstens val. Yngst i gänget är Kristine Dzene med rötterna i Lettland.
– Med två kvinnor och två män fortsätter vi sträva efter jämställda listor, säger Camilla Gunell.