Moderaterna presenterade nya kandidater

Ytterligare en samling kandidater presenterades av Moderaterna på Åland i går. Samtidigt lanserades även en ny valfråga från partiets sida.

Moderaterna på Åland lanserade i går en ny valfråga, nämligen att slopa inkomstgränserna för studiestödet.

– Man ska inte straffas om man vill jobba under studierna, sade partiordförande Annette Holmberg-Jansson.

Samtidigt passade partiet på att presentera några av sina kandidater i lagtings- och kommunalvalen.

Roger Jansson är gammal i gamet och väljer att enbart ställa upp i Mariehamn. Han betonar Mariehamns roll som motor i den åländska ekonomin och vikten av samarbete med grannkommunerna.

Mika Nordberg, för närvarande infrastrukturminister, ställer upp i lagtingsvalet igen. Infrastruktur, näringsfrågor och självstyrelsen ligger honom nära hjärtat.

Corinne Birn ställer upp i Lemlands kommunalval och vill jobba för trygghet och valfrihet för barn och äldre.

Högerorienterat

Fredrik Karlström vill göra en återkomst i lagtingssammanhang. Investeringar, optimism och framtidstro är hans ledord.

Mattias Hendersson är ny i sammanhanget och ställer upp i lagtingsvalet.

– Jag vill testa mina vingar och bidra till att göra vårt fantastiska örike ännu bättre, sade han.

Cecilia Jansson är kandidat i Hammarland. Hon vill arbeta för en stark landsbygd och förbättra ledarskap och samarbete.

Jörgen Strand gör återkomst i politiken.

– Jag vill att Åland ska bli mera högerorienterat. Vi ska använda skatteinstrumentet och göra så att det lönar sig att jobba, sade han.

Tobias Styrström är politiker i Lemland och ställer även upp i lagtingsvalet. Han betonar vikten av att politikerna ska betjäna invånarna, inte tvärtom.

Stadsliknande

Clas Öfverström ställer upp i Mariehamn för tredje gången. Han intresserar sig framför allt för sociala frågor.

Tom Forsbom, tidigare i ÅF, har ambitioner i både lagting och i Mariehamn. Minskad byråkrati och stärkt äganderätt är på hans önskelista.

Dennis Jansson ställer upp i kommunalvalet i Jomala. Han vill förbättra kommunens ekonomi och även se till att de stadsliknande områden i kommunen som börjar uppstå sköts om.

Petri Carlsson har tidigare meddelat att han ställer upp i lagtingsvalet. Nu har han även bestämt sig för att sikta på politiska uppdrag i Mariehamn.

– Jag vill vara en stark kraft för utveckling, sade han på presskonferensen i går.

Henrik Herlin
henrik.herlin@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26637

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Centern blir största parti i lagtingsvalet.
Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta.
– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.

Restriktiv invandring, ja, men också flera andra frågor. Åländsk demokrati presenterade i fredags ett valprogram där polis, sjukvård och skolor är centrala, men även motorsport och höga böter för nedskräpning.