HI lanserar sina sista kandidater

I går presenterade Hållbart initiativ sina sista nio kandidater i lagtingsvalet.

Talespersonen Alfons Röblom har sammanställt informationen om kandidaterna.
Ann-Lis Biström är diakonissa och bosatt i Jomala. Hon går bland annat till val på att alla beslut ska gå igenom ett hållbarhetstest.
Jomalabon Therese Karlsson jobbar som pedagog och operasångerska. Hon anser att miljön och Östersjön måste vara första prioritet men vill också arbeta politiskt ”för konsten, kulturen och för kvinnors löner”.
Bildkonstnären Caroline Pipping, Mariehamn, vill enligt pressmeddelandet se en ambitiös klimatlag för Åland medan Ola Sundberg, portföljförvaltare från Mariehamn, lyfter fram frågor som ett rent, friskt vatten och hållbart fiske.
Emelie Holmström är socionomstuderande och bosatt i Mariehamn. ”Jag vill kämpa för mänskliga rättigheter. Människor i alla åldrar och samhällsklasser vänder sig till mig när dom känner sig orättvist behandlade”, säger hon.
Övriga kandidater som lanserades under gårdagen är Erica Scott, hållbarhetsrådgivare bosatt i Lemland, hammarlänningen Sofie Roxbäck som arbetar som beteendevetare och handledare, byggmästaren Dan Jansén från Jomala samt Antti Taivassalo, företagare från Finström.

 

Annika Kullman
annika.kullman@alandstidningen.ax
Telefon:

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Centern blir största parti i lagtingsvalet.
Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta.
– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.

Restriktiv invandring, ja, men också flera andra frågor. Åländsk demokrati presenterade i fredags ett valprogram där polis, sjukvård och skolor är centrala, men även motorsport och höga böter för nedskräpning.