Fyra nya kandidater för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna på Åland presenterade på måndagen fyra nya kandidater till höstens val. Yngst i gänget är Kristine Dzene med rötterna i Lettland. – Med två kvinnor och två män fortsätter vi sträva efter jämställda listor, säger Camilla Gunell.

Under en presskonferens på måndagen presenterades de fyra kandidaterna av Socialdemokraternas partiordförande Camilla Gunell.

Först ut är Michaela Dahl, som utöver lagtingskandidaturen även ställer upp i kommunalvalet i hemkommunen Saltvik. Hon säger sig brinna för klimat- och miljöfrågor samt ekologisk odling.

– Jag brukar kalla mig själv ”eko-nörd”, säger hon.

Dexter Mäkelä, keramiker och musiker, sätter sjukvårdsfrågor i främsta rummet och vill förhindra att människor faller mellan stolarna.

– Det förekommer en hel del så kallade moment 22-situationer inom sjukvården i dag, speciellt om man har flera diagnoser. Bland annat dessa vill jag förbättra situationen för, säger han.

Integrationsfrågor

Den tredje kandidaten, Kristine Dzene, har bott på Åland i åtta år och är verksam som projektledare inom Rädda barnen.

– Jag kommer från Lettland och har en del personlig erfarenhet av integrationsfrågor, den typen av politik ligger mig nära hjärtat, säger hon och fortsätter:

– Språket är nyckeln till en lyckad integration, något som borde uppmärksammas redan inom barndagvården.

Ingemar Johansson, bosatt i Mariehamn, är bland annat aktiv inom Socialmissionen i staden som driver Matbanken.

– Den lilla människan blir stor i en större kommun, därför tycker jag det vore bra om de mindre kommunerna slog sig samman till större enheter, säger han.

Han vill också jobba för fler hyresbostäder i Mariehamn.

Dexter Mäkelä, Kristine Dzene och Ingemar Johansson kandiderar också i stadsfullmäktigevalet.

Peter Pussinen
peter.pussinen@alandstidningen.ax
Telefon:

Inför valet lanserar Ålandstidningen en dedikerad webbsida som är öppen för alla. Flaggskeppet i satsningen är tidningens egen valkompass som blir tillgänglig i dag.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

”Genuint åländskt” är ledordet för Obunden samlings valprogram.
– Vi bör slå vakt om det som präglar oss och jobba vidare med de grundläggande förutsättningar som Åland har, säger partiets ordförande Bert Häggblom.

Båda nya och gamla löften finns med i Moderaternas valprogram som presenterades i går. En utgångspunkt är enligt partiordförande Annette Holmberg-Jansson att bevara självstyrelsen och värna om det svenska språket. Ett livskraftigt samhälle är en annan.
– Vi vill ge företagare och samhället bättre möjligheter att växa.

Centern, Obunden samling och Ålands framtid gör nu gemensam sak i Mariehamnspolitiken. Tillsammans, genom ett valförbund, ställer man upp flest kandidater i valet till stadsfullmäktige.
– Vi har 38 kandidater totalt, säger Anna Holmström (C).

Veronica Thörnroos har förberett sig själv och sitt centerparti för att återta makten i landskapet i över ett år.
För fyra år sedan åkte Centern ur landskapsregeringen och var ett skadeskjutet parti, men nu finns revanschlustan.
–  Vi har blivit väldigt väl sammansvetsade det sista året som parti, säger Veronica Thörnroos.

Sjukskötaren Andrea Holm och sälj- och marknadsplaneraren Rebecca Nordenström ställer upp i lagtingsvalet för liberalerna.

I går presenterade Hållbart initiativ sina sista nio kandidater i lagtingsvalet.

I dag presenterade Ålands socialdemokrater sju nya kandidater inför lagtings- och kommunalvalet.

I går lämnade de åländska partierna in sina kandidatlistor. Där framgår kandidatens namn, hemort samt titel, yrke eller syssla.

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ställer inte upp för omval till lagtinget den 20 oktober. Det meddelar hon i dag.