Fredrik Karlström ger sig in i politiken igen

Fredrik Karlström ger sig in i lagtingspolitiken igen. Efter fyra år vill den före detta näringsministern bidra med nya idéer och goda kontakter. – Jag har byggt ett hus och jobbat med mina företag, så jag kände att det kanske är dags nu, säger han.

Efter fyra år som näringsminister valde Fredrik Karlström att inte kandidera i lagtingsvalet 2015. I stället vände han tillbaka till sina företag. Men nu är han redo att ge sig in i lagtingspolitiken igen.

– Det är många saker som spelar in. En sak är att det ser ut som att det kan bli en stor förändring i lagtinget efter valet eftersom många erfarna slutar. Vad händer då om vi har ett lagting som inte känner till bakgrunden och förhandlingarna som förts genom åren? Politik handlar om relationer som byggs under lång tid.

Just detta ser Fredrik Karlström som en av sina styrkor.

– Jag har varit borta i fyra år och fått nya erfarenheter. Men relationer är en sak jag kan bidra med, jag har bra kontakter både åt öster och väster och till och med i Bryssel.

Fick lägga ned

Under de fyra åren i landskapsregeringen klev Karlström av från sina företag, vilket kostade. Ett av företagen, Klintens plåt, fick läggas ned.

Har du råd att bli invald igen?

– Bra fråga. Klart det var tufft när Klintens plåt, som funnits i 40 år, tvingades lägga ned. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att det finns företagare som ställer upp i val. En företagare vet hur svårt det är att tjäna pengar och hur mycket jobb det är. Det är bra med några sådana personer i politiken. Det vore hemskt med en värld där företagare inte ville eller vågade ställa upp.

Siktar du på en ministerpost igen?

– Nu ställer jag upp i lagtingsvalet och vi får se vad väljarna tycker. Sedan handlar det om vem som bildar regering och hur regeringsprogrammet blir, säger Fredrik Karlström.

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Inför valet lanserar Ålandstidningen en dedikerad webbsida som är öppen för alla. Flaggskeppet i satsningen är tidningens egen valkompass som blir tillgänglig i dag.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

”Genuint åländskt” är ledordet för Obunden samlings valprogram.
– Vi bör slå vakt om det som präglar oss och jobba vidare med de grundläggande förutsättningar som Åland har, säger partiets ordförande Bert Häggblom.

Båda nya och gamla löften finns med i Moderaternas valprogram som presenterades i går. En utgångspunkt är enligt partiordförande Annette Holmberg-Jansson att bevara självstyrelsen och värna om det svenska språket. Ett livskraftigt samhälle är en annan.
– Vi vill ge företagare och samhället bättre möjligheter att växa.

Centern, Obunden samling och Ålands framtid gör nu gemensam sak i Mariehamnspolitiken. Tillsammans, genom ett valförbund, ställer man upp flest kandidater i valet till stadsfullmäktige.
– Vi har 38 kandidater totalt, säger Anna Holmström (C).

Veronica Thörnroos har förberett sig själv och sitt centerparti för att återta makten i landskapet i över ett år.
För fyra år sedan åkte Centern ur landskapsregeringen och var ett skadeskjutet parti, men nu finns revanschlustan.
–  Vi har blivit väldigt väl sammansvetsade det sista året som parti, säger Veronica Thörnroos.

Sjukskötaren Andrea Holm och sälj- och marknadsplaneraren Rebecca Nordenström ställer upp i lagtingsvalet för liberalerna.

I går presenterade Hållbart initiativ sina sista nio kandidater i lagtingsvalet.

I dag presenterade Ålands socialdemokrater sju nya kandidater inför lagtings- och kommunalvalet.

I går lämnade de åländska partierna in sina kandidatlistor. Där framgår kandidatens namn, hemort samt titel, yrke eller syssla.

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ställer inte upp för omval till lagtinget den 20 oktober. Det meddelar hon i dag.