ÅLD presenterade tre nya kandidater

En trygg sjukvård, ökade resurser för polisen och en sund flyktingpolitik. Det vill  tre av Åländsk demokratis nya kandidater till höstens lagtingsval jobba för. – Polisen och sjukvården behöver större resurser, säger Stefan Selenius.

Åländsk demokrati presenterar under tisdagen tre nya kandidater till höstens lagtings- och kommunalval: Johan Andersson från Mariehamn, Stefan Selenius från Finström och Tony Smith från Jomala. Alla tre ställer upp för första gången.

Stefan Selenius är försäljare och snickare och berättar att han bland annat vill jobba för att förstärka den åländska hembygdsrätten.

– Jag vill också förenkla för åländska småföretagare att bedriva handel över skattegränsen och bevara kulturen och våra seder. Som till exempel vårfågeljakten. Vi får inte ge bort den.

Utöver det vill han se sund flyktingpolitik och en landskapsekonomi där man noggrannare ser över utgifterna. Kortruttsprojektet ställer han sig kritisk till.

– Men polisen och sjukvården behöver större resurser.

Motsättningar i samhället

Tony Smith är bryggeritekniker och Facebook-debattör och vill precis som Stefan Selenius se fler poliser på Åland.

– Det måste finnas tillräckligt med poliser.

Han vill också jobba för företagarna och för en ren miljö på Åland.

– Och för en sund flyktingpolitik som fungerar både för ålänningar och inflyttade. Det får inte skapas motsättningar i samhället.

Johan Andersson brinner för sjukvården och äldreomsorgen.

– Vi behöver en sjukvård som gör att vi kan bo och leva tryggt på Åland.

Kevin Eriksson
kevin.eriksson@alandstidningen.ax
Telefon:

Inför valet lanserar Ålandstidningen en dedikerad webbsida som är öppen för alla. Flaggskeppet i satsningen är tidningens egen valkompass som blir tillgänglig i dag.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

”Genuint åländskt” är ledordet för Obunden samlings valprogram.
– Vi bör slå vakt om det som präglar oss och jobba vidare med de grundläggande förutsättningar som Åland har, säger partiets ordförande Bert Häggblom.

Båda nya och gamla löften finns med i Moderaternas valprogram som presenterades i går. En utgångspunkt är enligt partiordförande Annette Holmberg-Jansson att bevara självstyrelsen och värna om det svenska språket. Ett livskraftigt samhälle är en annan.
– Vi vill ge företagare och samhället bättre möjligheter att växa.

Centern, Obunden samling och Ålands framtid gör nu gemensam sak i Mariehamnspolitiken. Tillsammans, genom ett valförbund, ställer man upp flest kandidater i valet till stadsfullmäktige.
– Vi har 38 kandidater totalt, säger Anna Holmström (C).

Veronica Thörnroos har förberett sig själv och sitt centerparti för att återta makten i landskapet i över ett år.
För fyra år sedan åkte Centern ur landskapsregeringen och var ett skadeskjutet parti, men nu finns revanschlustan.
–  Vi har blivit väldigt väl sammansvetsade det sista året som parti, säger Veronica Thörnroos.

Sjukskötaren Andrea Holm och sälj- och marknadsplaneraren Rebecca Nordenström ställer upp i lagtingsvalet för liberalerna.

I går presenterade Hållbart initiativ sina sista nio kandidater i lagtingsvalet.

I dag presenterade Ålands socialdemokrater sju nya kandidater inför lagtings- och kommunalvalet.

I går lämnade de åländska partierna in sina kandidatlistor. Där framgår kandidatens namn, hemort samt titel, yrke eller syssla.

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ställer inte upp för omval till lagtinget den 20 oktober. Det meddelar hon i dag.