Viveka Eriksson kliver av politiken

Viveka Eriksson (Lib), före detta lantråd, talman och vice talman, kliver av politiken. Det meddelar hon i ett pressutskick på söndagen. – Jag bestämde redan för två år sedan att innevarande mandatperiod skulle bli min sista, säger hon.

Det är en mycket rutinerad politiker som nu alltså kliver av, Viveka Eriksson var den första kvinnan på såväl talmans- som lantrådsposten på Åland. Hon blev lagtingsledamot så tidigt som 1995 och fungerade som kvinnogruppens ordförande inom liberalerna redan 1990. Nu meddelar hon alltså att det inte blir några fler politiska uppdrag – varken som lagtings- eller kommunalpolitiker. – Så är det, jag ställer heller inte upp i kommunalvalet, inte den här gången. Innebär det att du lämnar en liten öppning för framtiden? – Ja, det vet man ju aldrig. Det kan dyka upp nya tankar i framtiden. Att helt släppa greppet om politik verkar dock inte fullt aktuellt. Viveka Eriksson säger att hon kommer finnas med som bollplank, stöd och mentor för nya, och nygamla liberala kandidater. – Men bara om de själva vill, jag kommer inte att pressa någon. 

Tid för eget

Viveka Eriksson leder för tillfället styrgruppen för Bomarsundscentret och kan tänka sig ta plats i en eller annan arbetsgrupp även framöver. – Men främst ska jag sysselsätta mig med mitt hus och med trädgården. Det finns så mycket att göra, jag är en naturmänniska som tycker om att plocka svamp och att vara på stugan på Föglö, det skönaste blir nog att kunna förfoga över min egen tid på ett helt annat sätt, säger hon. Det inrutade schemat som av naturen följer med i arbetet som landskapspolitiker kan enligt henne vara lite stressigt och pressande. – Nu får jag utrymme för andra saker i livet även om samvaron med partikamrater, men också över partigränserna, är något jag kommer att sakna.

Bred väljargrupp

Viveka Eriksson samlade på sig runt 300 röster i det senaste lagtingsvalet, hur de rösterna nu kommer att fördela sig, är svårgissat. – Det är upp till väljarna men jag tror jag har en relativt bred väljargrupp bakom mig i och med att jag varit med så länge och har haft så många olika uppgifter. Jag har nog många olika kontaktytor, kan man kanske säga. Hur påverkar ditt avhopp jämställdheten på den liberala listan? – Det är just det som är så bra, vi har så många nya och ivriga kandidater på kommande att det inte ser ut att påverka alls. Liberalerna får nog till en jämställd lista, som det ser ut nu. Dessutom har vi en bra spridning runtom Åland och även i åldersgrupperna. Bakom sig lämnar hon en stor lucka att fylla efter 39 år som aktiv i Finström och 24 år i landskapspolitiken. I pressutskicket konstaterar hon att många beslut har fattats genom åren och många projekt har förverkligats under hennes år i politiken, oftast genom ett gott samarbete med de egna leden, men också i andra grupper.

Peter Pussinen
peter.pussinen@alandstidningen.ax
Telefon:

Flera nya kandidater hjälpte Liberalerna att behålla sex av sina sju mandat och nu siktar partiet på att spela en avgörande roll i de kommande regeringsförhandlingarna.

– Det är upp till Centern. Men vi är beredda att kompromissa, säger Katrin Sjögren.

Med 590 personröster leder Veronica Thörnroos Centern tillbaka till regeringsställning.
– Vi har varit tydliga med alternativ till landskapsregeringens politik. Nu bildar jag regering.

21 män och nio kvinnor. Så här ser lagtinget ut de kommande fyra åren.

Med konservativa och motorintresserade röster i ryggen tar rörmokaren Stellan Egeland (Ob) från Hammarland plats i lagtinget.
– Väljarna ser att mångkultur inte fungerar. Pendeln svänger, säger han.

Centern blir största parti när 55 procent av rösterna är räknade.

Förstagångskandidaten Simon Påvals är Liberalernas största röstmagnet när knappt 6.000 röster har blivit räknade.
– Jag ser fram emot att sitta i ett lagting och gemensamt bryta ny mark med nya kandidater från flera partier. Det här är de nyas val.

Obunden samling ser ut att göra ett bra val. Prognosen pekar på minst ett nytt mandat för partiet.
– Vi är väldigt nöjda så här långt, säger partiledaren Bert Häggblom.

Att partiledaren Veronica Thörnroos har första tjing på Centerns väntade lantrådspost är naturligt. Det säger Roger Nordlund (C).
– Men i det här skedet utesluter jag ingenting. Jag hoppas och tror på mellan 300 och 400 röster för mig.

Jörgen Pettersson (C) vill inte kritisera landskapsregeringen Katrin Sjögrens (Lib) arbete.
– På valvakan är det dags att nollställa och blicka framåt.

Förstagångskandidaten och tidigare utbildningschef vid landskapsregeringen Rainer Juslin är i topp bland Liberalerna efter att de första rösterna från Föglö räknats.

ÅF som efter tio räknade områden ligger på två mandat har ett par starka fästen kvar i bland annat Jomala och Eckerö.
– Jag vill tro starkt på tre mandat när kvällen är slut, säger partiets ordförande Pia Eriksson.