Viveka Eriksson kliver av politiken

Viveka Eriksson (Lib), före detta lantråd, talman och vice talman, kliver av politiken. Det meddelar hon i ett pressutskick på söndagen. – Jag bestämde redan för två år sedan att innevarande mandatperiod skulle bli min sista, säger hon.

Det är en mycket rutinerad politiker som nu alltså kliver av, Viveka Eriksson var den första kvinnan på såväl talmans- som lantrådsposten på Åland. Hon blev lagtingsledamot så tidigt som 1995 och fungerade som kvinnogruppens ordförande inom liberalerna redan 1990. Nu meddelar hon alltså att det inte blir några fler politiska uppdrag – varken som lagtings- eller kommunalpolitiker. – Så är det, jag ställer heller inte upp i kommunalvalet, inte den här gången. Innebär det att du lämnar en liten öppning för framtiden? – Ja, det vet man ju aldrig. Det kan dyka upp nya tankar i framtiden. Att helt släppa greppet om politik verkar dock inte fullt aktuellt. Viveka Eriksson säger att hon kommer finnas med som bollplank, stöd och mentor för nya, och nygamla liberala kandidater. – Men bara om de själva vill, jag kommer inte att pressa någon. 

Tid för eget

Viveka Eriksson leder för tillfället styrgruppen för Bomarsundscentret och kan tänka sig ta plats i en eller annan arbetsgrupp även framöver. – Men främst ska jag sysselsätta mig med mitt hus och med trädgården. Det finns så mycket att göra, jag är en naturmänniska som tycker om att plocka svamp och att vara på stugan på Föglö, det skönaste blir nog att kunna förfoga över min egen tid på ett helt annat sätt, säger hon. Det inrutade schemat som av naturen följer med i arbetet som landskapspolitiker kan enligt henne vara lite stressigt och pressande. – Nu får jag utrymme för andra saker i livet även om samvaron med partikamrater, men också över partigränserna, är något jag kommer att sakna.

Bred väljargrupp

Viveka Eriksson samlade på sig runt 300 röster i det senaste lagtingsvalet, hur de rösterna nu kommer att fördela sig, är svårgissat. – Det är upp till väljarna men jag tror jag har en relativt bred väljargrupp bakom mig i och med att jag varit med så länge och har haft så många olika uppgifter. Jag har nog många olika kontaktytor, kan man kanske säga. Hur påverkar ditt avhopp jämställdheten på den liberala listan? – Det är just det som är så bra, vi har så många nya och ivriga kandidater på kommande att det inte ser ut att påverka alls. Liberalerna får nog till en jämställd lista, som det ser ut nu. Dessutom har vi en bra spridning runtom Åland och även i åldersgrupperna. Bakom sig lämnar hon en stor lucka att fylla efter 39 år som aktiv i Finström och 24 år i landskapspolitiken. I pressutskicket konstaterar hon att många beslut har fattats genom åren och många projekt har förverkligats under hennes år i politiken, oftast genom ett gott samarbete med de egna leden, men också i andra grupper.

Peter Pussinen
peter.pussinen@alandstidningen.ax
Telefon:

Valet närmar sig med stormsteg, en ny landskapsregering ska formas och tillsättas, det har blivit dags att se över hur den sittande regeringen har uppfyllt sina löften – sitt regeringsprogram.

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Centern blir största parti i lagtingsvalet.
Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta.
– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.