Väljarnas dom: Centern vinner lagtingsvalet

Centern blir största parti i lagtingsvalet. Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta. – Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.

Ålandstidningens valpejling inför lagtingsvalet visar att det blir en centerledd regering som ska styra Åland de kommande fyra åren. 308 väljare svarade på frågan ”om det vore val i dag skulle jag rösta på:”, och nära var fjärde (efter viktning, se separat artikel) valde då att lägga sin röst på Centern.

Liberalerna blev, med knapp marginal, största parti i valet 2015, men få nu se sig rejält omsprunget av Centern. Liberalerna landar på knappt 18 procent av rösterna och tappar i och med det ett mandat.

Bakom de två stora partierna är det desto jämnare. Obunden samling, som tog tre mandat i förra valet, blir tredje största parti och plockar ett mandat till. Partiet är dessutom det parti som ligger närmast att ta ytterligare ett mandat, då närmast från Liberalerna som har det sista mandatet.

De två regeringspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna tappar båda var sitt mandat enligt pejlingen, medan Ålands framtid och Åländsk demokrati behåller sina mandat, två respektive ett.

Det nyaste partiet i valet, Hållbart initiativ undviker jumboplatsen och tar ett mandat i lagtinget. HI har också chans på ett ytterligare mandat då man ligger näst bäst till för ett sådant om rösterna rör på sig de sista dagarna.

Väntar med valet

Ålandstidningens utsända pejlare kunde konstatera en sak som inte framgår av pejlingsresultatet: många väljare har ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i valet.

– Den allmänna känslan som framkom under valpejlingen var att många väljare kommer att bestämma sig först i valbåset. Några påpekadeatt de kommer att rösta på den kandidat de just för dagen ser som det bästa alternativet, men att det mycket väl kan ändras till den 20 oktober, säger valreporter Peter Pussinen.

Även Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén, som samlade in pejlingsröster utanför Mattssons i Godby, upplevde att många valde att inte fylla i pejlingen då de inte bestämt sig ännu.

– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute. Men man ser tendenser att Centern går framåt och att Socialdemokraterna tappar. Att vara i opposition har varit en framgång så här långt.

Är det något resultat som överraskar dig?

– Kanske att C går så pass starkt. Att de skulle gå starkt har man sett tendenser till, men inte riktigt så här. Också att Obundna går så starkt framåt, och dessutom kan ta ytterligare ett mandat till enligt pejlingen.

Det fanns också en hel del väljare som inte behövde speciellt lång betänketid för att välja parti.

– Den grupp väljare som var mest bestämd var pensionärerna. ”Så här har jag alltid röstat och jag ser ingen anledning att ändra på det”, var en fras som hördes vid några tillfällen, säger Peter Pussinen.

Håll i pengarna

Till de som var säkra på sitt val var Christer och Maj-Len Björkman som fyllde i valpejlingen i Godby.

– Det var inte svårt, säger Christer, som också är tydlig med vilken fråga han tycker är viktig.

– Att vara återhållsam med landskapets ekonomi och inte spendera pengar på broar och flakfärjor.

För Maj-Len är det mer mjuka värden som står i första rummet.

– Jag värnar om äldreomsorgen, säger hon.

Också Johnny Paulsson, som lämnade sin röst i pejlingen på Torggatan i Mariehamn, var valet enkelt.

– För mig personligen har det varit väldigt lätt att bestämma mig för vem som får min röst i höstens val. Det är i och för sig många av de rutinerade rävarna som lämnat politiken inför det här valet, men det har inte påverkat hur jag tänker, säger han.

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Ålandstidningens unga valpanel har mött lantråd Katrin Sjögren (Lib) och Centerns ordförande Veronica Thörnroos för att få konkreta svar på sina frågor.
– Jag är glad att de tog upp kollektivtrafiken. Det är något där jag verkligen vill se en förändring, säger Siri Moberg.

Valet närmar sig med stormsteg, en ny landskapsregering ska formas och tillsättas, det har blivit dags att se över hur den sittande regeringen har uppfyllt sina löften – sitt regeringsprogram.

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.