Väljarnas dom: Centern vinner lagtingsvalet

Centern blir största parti i lagtingsvalet. Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta. – Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.

Ålandstidningens valpejling inför lagtingsvalet visar att det blir en centerledd regering som ska styra Åland de kommande fyra åren. 308 väljare svarade på frågan ”om det vore val i dag skulle jag rösta på:”, och nära var fjärde (efter viktning, se separat artikel) valde då att lägga sin röst på Centern.

Liberalerna blev, med knapp marginal, största parti i valet 2015, men få nu se sig rejält omsprunget av Centern. Liberalerna landar på knappt 18 procent av rösterna och tappar i och med det ett mandat.

Bakom de två stora partierna är det desto jämnare. Obunden samling, som tog tre mandat i förra valet, blir tredje största parti och plockar ett mandat till. Partiet är dessutom det parti som ligger närmast att ta ytterligare ett mandat, då närmast från Liberalerna som har det sista mandatet.

De två regeringspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna tappar båda var sitt mandat enligt pejlingen, medan Ålands framtid och Åländsk demokrati behåller sina mandat, två respektive ett.

Det nyaste partiet i valet, Hållbart initiativ undviker jumboplatsen och tar ett mandat i lagtinget. HI har också chans på ett ytterligare mandat då man ligger näst bäst till för ett sådant om rösterna rör på sig de sista dagarna.

Väntar med valet

Ålandstidningens utsända pejlare kunde konstatera en sak som inte framgår av pejlingsresultatet: många väljare har ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i valet.

– Den allmänna känslan som framkom under valpejlingen var att många väljare kommer att bestämma sig först i valbåset. Några påpekadeatt de kommer att rösta på den kandidat de just för dagen ser som det bästa alternativet, men att det mycket väl kan ändras till den 20 oktober, säger valreporter Peter Pussinen.

Även Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén, som samlade in pejlingsröster utanför Mattssons i Godby, upplevde att många valde att inte fylla i pejlingen då de inte bestämt sig ännu.

– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute. Men man ser tendenser att Centern går framåt och att Socialdemokraterna tappar. Att vara i opposition har varit en framgång så här långt.

Är det något resultat som överraskar dig?

– Kanske att C går så pass starkt. Att de skulle gå starkt har man sett tendenser till, men inte riktigt så här. Också att Obundna går så starkt framåt, och dessutom kan ta ytterligare ett mandat till enligt pejlingen.

Det fanns också en hel del väljare som inte behövde speciellt lång betänketid för att välja parti.

– Den grupp väljare som var mest bestämd var pensionärerna. ”Så här har jag alltid röstat och jag ser ingen anledning att ändra på det”, var en fras som hördes vid några tillfällen, säger Peter Pussinen.

Håll i pengarna

Till de som var säkra på sitt val var Christer och Maj-Len Björkman som fyllde i valpejlingen i Godby.

– Det var inte svårt, säger Christer, som också är tydlig med vilken fråga han tycker är viktig.

– Att vara återhållsam med landskapets ekonomi och inte spendera pengar på broar och flakfärjor.

För Maj-Len är det mer mjuka värden som står i första rummet.

– Jag värnar om äldreomsorgen, säger hon.

Också Johnny Paulsson, som lämnade sin röst i pejlingen på Torggatan i Mariehamn, var valet enkelt.

– För mig personligen har det varit väldigt lätt att bestämma mig för vem som får min röst i höstens val. Det är i och för sig många av de rutinerade rävarna som lämnat politiken inför det här valet, men det har inte påverkat hur jag tänker, säger han.

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Flera nya kandidater hjälpte Liberalerna att behålla sex av sina sju mandat och nu siktar partiet på att spela en avgörande roll i de kommande regeringsförhandlingarna.

– Det är upp till Centern. Men vi är beredda att kompromissa, säger Katrin Sjögren.

Med 590 personröster leder Veronica Thörnroos Centern tillbaka till regeringsställning.
– Vi har varit tydliga med alternativ till landskapsregeringens politik. Nu bildar jag regering.

21 män och nio kvinnor. Så här ser lagtinget ut de kommande fyra åren.

Med konservativa och motorintresserade röster i ryggen tar rörmokaren Stellan Egeland (Ob) från Hammarland plats i lagtinget.
– Väljarna ser att mångkultur inte fungerar. Pendeln svänger, säger han.

Centern blir största parti när 55 procent av rösterna är räknade.

Förstagångskandidaten Simon Påvals är Liberalernas största röstmagnet när knappt 6.000 röster har blivit räknade.
– Jag ser fram emot att sitta i ett lagting och gemensamt bryta ny mark med nya kandidater från flera partier. Det här är de nyas val.

Obunden samling ser ut att göra ett bra val. Prognosen pekar på minst ett nytt mandat för partiet.
– Vi är väldigt nöjda så här långt, säger partiledaren Bert Häggblom.

Att partiledaren Veronica Thörnroos har första tjing på Centerns väntade lantrådspost är naturligt. Det säger Roger Nordlund (C).
– Men i det här skedet utesluter jag ingenting. Jag hoppas och tror på mellan 300 och 400 röster för mig.

Jörgen Pettersson (C) vill inte kritisera landskapsregeringen Katrin Sjögrens (Lib) arbete.
– På valvakan är det dags att nollställa och blicka framåt.

Förstagångskandidaten och tidigare utbildningschef vid landskapsregeringen Rainer Juslin är i topp bland Liberalerna efter att de första rösterna från Föglö räknats.

ÅF som efter tio räknade områden ligger på två mandat har ett par starka fästen kvar i bland annat Jomala och Eckerö.
– Jag vill tro starkt på tre mandat när kvällen är slut, säger partiets ordförande Pia Eriksson.