Ungdomspanelen: Fokus på fel frågor

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor. – Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Ålandstidningens unga valpanel har de senaste veckorna noggrant följt med den pågående valkampanjen. Bland annat genom att läsa Ålandstidningens intervjuer med partiledarna och så nyligen som i måndags under en valdebatt i Ålands lyceum.

Så här långt har intrycket varierat, men Oscar Eriksson konstaterar att partiledarna åtminstone varit tydliga i sina budskap.

– De har talat tydligt och fått ut sina budskap. Alla vet vad de vill och det är bra.

Samtidigt konstaterar ungdomspanelen att kommunreformen och kortrutten fått väldigt mycket utrymme på bekostnad av andra frågor.

– Jag kan konstatera att ingen till exempel fokuserat på kulturfrågor, säger Siri Moberg.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Miljöfrågan viktig

Ungdomspanelen kan vidare konstatera att miljöfrågan under kampanjen stundtals fått stor fokus. Bland annat under måndagens debatt i Ålands lyceum.

– De visste vilka de pratade med och alla tog under debatten förutom miljö även upp psykisk ohälsa bland unga vilket inte var lika framträdande i partiledarintervjuerna, säger Jack Hancock.

– Alla förstår att miljön är viktig för unga och de som redan har en miljöbana tryckte nog lite extra på den, fortsätter han.

Albert Söderback menar att det när valet börjar närma sig också står klart vilka partier som slåss om miljökämparna.

– Hållbart initiativ, Liberalerna och Socialdemokraterna. Och jag tror att de två sistnämnda kommer drabbas av att HI snor röster från dem. Det är nog något som oroar Lib och S.

– Samtidigt ska det blir intressant att se hur HI profilerar sig i andra frågor än miljö. Hittills har de inte profilerat sig som varken vänster eller höger när det kommer till exempelvis ekonomiska samhällsfrågor. Det ska bli intressant att se vilka de väljer som samarbetspartners, säger Albert Söderback.

Men samtidigt som sju av åtta partier flitigt pratat om miljön har ett tagit en alternativ hållning i frågan. Under måndagens debatt framhöll Thomas Dahlgren (ÅLD) att människan inte kan påverka klimatet och att det inte finns någon anledning till oro.

– Jag tror det kan vara en bra taktik att ha en alternativ hållning i klimatfrågan, eftersom att man lätt får intrycket av att alla andra partier tycker lika i frågan. Många har nog tröttnat lite på hela diskussionen och där tror jag att ÅLD kan knipa väljare. Man kan tycka vad man vill om det men jag tror att de gör det smart rent taktiskt. I dag finns det många som som upplever ett slags klimathysteri, säger Albert Söderback.

Blandade intervjuer

När Jack Hancock ska anknyta till partiledarintervjuerna i Ålandstidningen konstaterar han att vissa gjorde starka intervjuer och fick fram sina budskap bättre än andra.

– Moderaterna och socialdemokraterna var väl egentligen de som stod ut och verkade mest sammanhållna. Centern verkade mest förvirrade.

Ungdomspanelen säger att även Liberalerna gav ett bra intryck.

– Samtidigt kändes de väldigt självsäkra och som att de satte sig lite högre upp än alla andra. Det har väldigt starka kvinnor som tror på partiet, säger Emilia Lindholm.

Albert Söderback säger att Ålands framtids målsättning att få fyra mandat ger ett positivt intryck och Åländsk demokratis kandidatuppställning är starkare än i valet för fyra år sedan.

– Jag tror att ÅLD, ÅF och Obs kan få en ganska stark ställning efter valet och jag tror ÅF har guldläge nu när missnöjet mot Finland och Finlands regering är större än tidigare.

Siri Moberg konstaterar apropå Åländsk demokratis partiledarintervju att det alltid är lättare att vara emot något.

– Särskilt när man vill att folk ska hålla med.

Samtidigt är ÅLD:s problemformulering inte realistisk på Åland, menar Albert Söderback.

– Deras problembild av att flyktingar kommer hit och förstör Åland får inget gehör. Här på Åland blir det som att slå ett slag i luften.

Inga visioner

Att partierna i stor utsträckning verkar splittrade är en annan sak som ungdomspanelen tar fasta på.

– Man kan ställa en fråga och få två helt olika svar från samma parti men jag tycker att det utifrån är väldigt svårt att urskilja var gränsen går, säger Siri Moberg.

Att Obunden samling är det mest splittrade partiet är panelen enig om.

– Jag hade hellre sett att man fick veta mer om partierna som helhet även fast det finns många olika åsikter inom dem, säger Oscar Eriksson.

Albert Söderback säger att han saknade tydliga visioner i partiledarnas intervjuer.

– Valrörelsen har blivit kidnappad av kommunreformen och kortrutten och jag saknar de långsiktiga visionerna för hur Åland ska se ut om till exempel 20 år. Vilket samhälle är det vi ska lämna efter oss? Där tror jag att man hade kunnat få en tydligare skiljelinje mellan partierna.

Kevin Eriksson
kevin.eriksson@alandstidningen.ax
Telefon:

Flera nya kandidater hjälpte Liberalerna att behålla sex av sina sju mandat och nu siktar partiet på att spela en avgörande roll i de kommande regeringsförhandlingarna.

– Det är upp till Centern. Men vi är beredda att kompromissa, säger Katrin Sjögren.

Med 590 personröster leder Veronica Thörnroos Centern tillbaka till regeringsställning.
– Vi har varit tydliga med alternativ till landskapsregeringens politik. Nu bildar jag regering.

21 män och nio kvinnor. Så här ser lagtinget ut de kommande fyra åren.

Med konservativa och motorintresserade röster i ryggen tar rörmokaren Stellan Egeland (Ob) från Hammarland plats i lagtinget.
– Väljarna ser att mångkultur inte fungerar. Pendeln svänger, säger han.

Centern blir största parti när 55 procent av rösterna är räknade.

Förstagångskandidaten Simon Påvals är Liberalernas största röstmagnet när knappt 6.000 röster har blivit räknade.
– Jag ser fram emot att sitta i ett lagting och gemensamt bryta ny mark med nya kandidater från flera partier. Det här är de nyas val.

Obunden samling ser ut att göra ett bra val. Prognosen pekar på minst ett nytt mandat för partiet.
– Vi är väldigt nöjda så här långt, säger partiledaren Bert Häggblom.

Att partiledaren Veronica Thörnroos har första tjing på Centerns väntade lantrådspost är naturligt. Det säger Roger Nordlund (C).
– Men i det här skedet utesluter jag ingenting. Jag hoppas och tror på mellan 300 och 400 röster för mig.

Jörgen Pettersson (C) vill inte kritisera landskapsregeringen Katrin Sjögrens (Lib) arbete.
– På valvakan är det dags att nollställa och blicka framåt.

Förstagångskandidaten och tidigare utbildningschef vid landskapsregeringen Rainer Juslin är i topp bland Liberalerna efter att de första rösterna från Föglö räknats.

ÅF som efter tio räknade områden ligger på två mandat har ett par starka fästen kvar i bland annat Jomala och Eckerö.
– Jag vill tro starkt på tre mandat när kvällen är slut, säger partiets ordförande Pia Eriksson.