Tony Asumaa lämnar politiken

Kultur- och utbildningsministern Tony Asumaa (Lib) ställer inte upp i kommande lagtingsval. I stället köper han bageriet Johannas hembakta. – Jag kommer att övergå till det privata näringslivet, meddelar han.

Tony Asumaa blev invald i lagtinget 2011 och sedan förra valet har han fungerat som kultur- och utbildningsminister. Nu ser politikerbanan ut att ha nått vägs ände, åtminstone för den här gången. Tony Asumaa bekräftar för Ålandstidningen att han har beslutat sig för att lägga landskapspolitiken åt sidan. ”Den 1 september köpte vi bolaget och förra onsdagen meddelade jag partiet att jag kommer att övergå till det privata näringslivet” skriver han i ett svar till Ålandstidningen. Slutar du med all politik eller lämnar du öppet för kommunalvalet? – Jag kommer givetvis fortsätta jobba för hemkommunen Lemland om väljarna så önskar, det har jag gjort sedan 2007.

Partiet tacksamt

Vad som föranleder hans beslut framgår inte i det här skedet, men Tony Asumaa tillägger att ett pressmeddelande i ärendet är under planering. Liberalernas partiordförande, lantrådet Katrin Sjögren säger att Tony Asumaa har varit en viktig pusselbit i regeringsarbetet. – Han har levererat inom såväl utbildning, kultur, idrotts som digitaliseringspolitiken och han har dragit ett stort lass under hela mandatperioden, det är vi oerhört tacksamma för, säger hon. Katrin Sjögren säger att hon naturligtvis skulle önska att Tony Asumaa skulle fortsätta inom landskapspolitiken. – Men han  är en född företagare och entreprenör som också jobbar mycket för att sysselsätta ungdomar som har svårt att hitta arbetsplatser, det tycker jag är fint, säger hon. Hur länge har ni känt till att han inte ställer upp i valet? – Vi har förstås pratat om det internt, och förra veckan föll några pusselbitar på plats kring hans företag, så vi har känt till det en tid.

Peter Pussinen
peter.pussinen@alandstidningen.ax
Telefon:

Inför valet lanserar Ålandstidningen en dedikerad webbsida som är öppen för alla. Flaggskeppet i satsningen är tidningens egen valkompass som blir tillgänglig i dag.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

”Genuint åländskt” är ledordet för Obunden samlings valprogram.
– Vi bör slå vakt om det som präglar oss och jobba vidare med de grundläggande förutsättningar som Åland har, säger partiets ordförande Bert Häggblom.

Båda nya och gamla löften finns med i Moderaternas valprogram som presenterades i går. En utgångspunkt är enligt partiordförande Annette Holmberg-Jansson att bevara självstyrelsen och värna om det svenska språket. Ett livskraftigt samhälle är en annan.
– Vi vill ge företagare och samhället bättre möjligheter att växa.

Centern, Obunden samling och Ålands framtid gör nu gemensam sak i Mariehamnspolitiken. Tillsammans, genom ett valförbund, ställer man upp flest kandidater i valet till stadsfullmäktige.
– Vi har 38 kandidater totalt, säger Anna Holmström (C).

Veronica Thörnroos har förberett sig själv och sitt centerparti för att återta makten i landskapet i över ett år.
För fyra år sedan åkte Centern ur landskapsregeringen och var ett skadeskjutet parti, men nu finns revanschlustan.
–  Vi har blivit väldigt väl sammansvetsade det sista året som parti, säger Veronica Thörnroos.

Sjukskötaren Andrea Holm och sälj- och marknadsplaneraren Rebecca Nordenström ställer upp i lagtingsvalet för liberalerna.

I går presenterade Hållbart initiativ sina sista nio kandidater i lagtingsvalet.

I dag presenterade Ålands socialdemokrater sju nya kandidater inför lagtings- och kommunalvalet.

I går lämnade de åländska partierna in sina kandidatlistor. Där framgår kandidatens namn, hemort samt titel, yrke eller syssla.

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ställer inte upp för omval till lagtinget den 20 oktober. Det meddelar hon i dag.