Stor osäkerhet hos bortaålänningarna

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet. – Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

1.492 röstberättigade boende utanför Åland drabbas av den inställda internetröstningen. Många är studerande och de Ålandstidningen har pratat med är oroliga över om de kommer att kunna rösta alls i och med beskedet.

– Jag tycker att det är dåligt hanterat att komma med det en och en halv vecka innan valet. När det varit klart att det ska ske i ett år så hade man tyckt att det kunnat komma tidigare, säger Tobias Sjöblom som studerar statsvetenskap i Lund.

– Det känns dessutom problematiskt att det är en specifik demografi, unga studerande ålänningar, som drabbas. Särskilt när det är en grupp som redan har lågt valdeltagande.

Han själv hade sedan tidigare planerat att vara hemma under valhelgen och kan lösa röstandet på så vis men för alla som studerar lite längre bort är det inte så lätt.

– Att åka hem är inte en möjlighet. Skulle jag göra det skulle resan ta nästan ett dygn och det skulle bli att kosta mellan 150 till 200 euro, det är helt orimligt, säger  Rasmus Eklund som även han studerar vid Lunds universitet.

Han hoppas nu på att det ska lösa sig via poströst men i och med den snäva tidsramen är han orolig att hans röst inte kommer fram i tid.

– Ja alltså det blev jobbigt nu, det var så enkelt att bara kunna internetrösta. Nu får jag kontakta kommunen och hoppas att allt hinner skickas fram och tillbaka i tid men det känns inte så tryggt.

Oslo och Wales

De flesta ålänningar som skulle ha haft möjlighet att internetrösta bor i Sverige och Finland men vissa bor även längre bort. Tara Bamberg studerar i Oslo och även hon är besviken på det sena beskedet.

– Det blir jobbigt när de meddelar så sent. Hade de meddelat tidigare hade man kunna beställa sitt poströstkort i tid men nu känns det väldigt osäkert, säger hon.

 Blanca Husell bor och studerar i södra Wales och har ingen möjlighet att ta sig hem till Åland innan valet är över. Hon är mycket besviken på den inställda internetröstningen.

– Jag trodde först att det var ett skämt. Det är två veckor kvar till valet och nu kommer jag troligtvis inte att få rösta alls.

Blanca Husell är förstagångsväljare och säger att hon känner sig sviken då hennes möjlighet att rösta kraftigt begränsats.

– Om jag skulle flyga hem skulle det kosta 400 pund och det är inget jag har råd med. Jag har beställt poströstkort men med hur posten ser ut inom EU så tvivlar jag starkt på att den når fram i tid.

Otto Johansson

Otto Johansson
otto.johansson@alandstidningen.ax
Telefon:

Flera nya kandidater hjälpte Liberalerna att behålla sex av sina sju mandat och nu siktar partiet på att spela en avgörande roll i de kommande regeringsförhandlingarna.

– Det är upp till Centern. Men vi är beredda att kompromissa, säger Katrin Sjögren.

Med 590 personröster leder Veronica Thörnroos Centern tillbaka till regeringsställning.
– Vi har varit tydliga med alternativ till landskapsregeringens politik. Nu bildar jag regering.

21 män och nio kvinnor. Så här ser lagtinget ut de kommande fyra åren.

Med konservativa och motorintresserade röster i ryggen tar rörmokaren Stellan Egeland (Ob) från Hammarland plats i lagtinget.
– Väljarna ser att mångkultur inte fungerar. Pendeln svänger, säger han.

Centern blir största parti när 55 procent av rösterna är räknade.

Förstagångskandidaten Simon Påvals är Liberalernas största röstmagnet när knappt 6.000 röster har blivit räknade.
– Jag ser fram emot att sitta i ett lagting och gemensamt bryta ny mark med nya kandidater från flera partier. Det här är de nyas val.

Obunden samling ser ut att göra ett bra val. Prognosen pekar på minst ett nytt mandat för partiet.
– Vi är väldigt nöjda så här långt, säger partiledaren Bert Häggblom.

Att partiledaren Veronica Thörnroos har första tjing på Centerns väntade lantrådspost är naturligt. Det säger Roger Nordlund (C).
– Men i det här skedet utesluter jag ingenting. Jag hoppas och tror på mellan 300 och 400 röster för mig.

Jörgen Pettersson (C) vill inte kritisera landskapsregeringen Katrin Sjögrens (Lib) arbete.
– På valvakan är det dags att nollställa och blicka framåt.

Förstagångskandidaten och tidigare utbildningschef vid landskapsregeringen Rainer Juslin är i topp bland Liberalerna efter att de första rösterna från Föglö räknats.

ÅF som efter tio räknade områden ligger på två mandat har ett par starka fästen kvar i bland annat Jomala och Eckerö.
– Jag vill tro starkt på tre mandat när kvällen är slut, säger partiets ordförande Pia Eriksson.