Stor osäkerhet hos bortaålänningarna

För personer boende utanför Åland kom beskedet om inställd röstning som en chock. Många undrar nu om de alls kommer att kunna rösta i valet. – Jag trodde att det var ett skämt, säger förstagångsväljaren Blanca Husell som studerar i Wales.

1.492 röstberättigade boende utanför Åland drabbas av den inställda internetröstningen. Många är studerande och de Ålandstidningen har pratat med är oroliga över om de kommer att kunna rösta alls i och med beskedet.

– Jag tycker att det är dåligt hanterat att komma med det en och en halv vecka innan valet. När det varit klart att det ska ske i ett år så hade man tyckt att det kunnat komma tidigare, säger Tobias Sjöblom som studerar statsvetenskap i Lund.

– Det känns dessutom problematiskt att det är en specifik demografi, unga studerande ålänningar, som drabbas. Särskilt när det är en grupp som redan har lågt valdeltagande.

Han själv hade sedan tidigare planerat att vara hemma under valhelgen och kan lösa röstandet på så vis men för alla som studerar lite längre bort är det inte så lätt.

– Att åka hem är inte en möjlighet. Skulle jag göra det skulle resan ta nästan ett dygn och det skulle bli att kosta mellan 150 till 200 euro, det är helt orimligt, säger  Rasmus Eklund som även han studerar vid Lunds universitet.

Han hoppas nu på att det ska lösa sig via poströst men i och med den snäva tidsramen är han orolig att hans röst inte kommer fram i tid.

– Ja alltså det blev jobbigt nu, det var så enkelt att bara kunna internetrösta. Nu får jag kontakta kommunen och hoppas att allt hinner skickas fram och tillbaka i tid men det känns inte så tryggt.

Oslo och Wales

De flesta ålänningar som skulle ha haft möjlighet att internetrösta bor i Sverige och Finland men vissa bor även längre bort. Tara Bamberg studerar i Oslo och även hon är besviken på det sena beskedet.

– Det blir jobbigt när de meddelar så sent. Hade de meddelat tidigare hade man kunna beställa sitt poströstkort i tid men nu känns det väldigt osäkert, säger hon.

 Blanca Husell bor och studerar i södra Wales och har ingen möjlighet att ta sig hem till Åland innan valet är över. Hon är mycket besviken på den inställda internetröstningen.

– Jag trodde först att det var ett skämt. Det är två veckor kvar till valet och nu kommer jag troligtvis inte att få rösta alls.

Blanca Husell är förstagångsväljare och säger att hon känner sig sviken då hennes möjlighet att rösta kraftigt begränsats.

– Om jag skulle flyga hem skulle det kosta 400 pund och det är inget jag har råd med. Jag har beställt poströstkort men med hur posten ser ut inom EU så tvivlar jag starkt på att den når fram i tid.

Otto Johansson

Otto Johansson
otto.johansson@alandstidningen.ax
Telefon:

Ålandstidningens unga valpanel har mött lantråd Katrin Sjögren (Lib) och Centerns ordförande Veronica Thörnroos för att få konkreta svar på sina frågor.
– Jag är glad att de tog upp kollektivtrafiken. Det är något där jag verkligen vill se en förändring, säger Siri Moberg.

Valet närmar sig med stormsteg, en ny landskapsregering ska formas och tillsättas, det har blivit dags att se över hur den sittande regeringen har uppfyllt sina löften – sitt regeringsprogram.

Skicka din röst till Ålandsbankens svenska adress, där Åland Post hämtar den på torsdag eftermiddag.
Det förslaget ger landskapsregeringen nu brevröstande ålänningar i Sverige.

Kommunreformen och kortrutten har utgjort en väldigt stor del av partiernas kampanjande inför valet. Tråkigt, tycker Ålandstidningens unga valpanel som gärna hade sett partierna sätta större fokus på andra frågor.

– Det är lite onödigt eftersom det finns väldigt många andra viktiga frågor. Personligen relaterar jag inte särskilt mycket till varken kommunreformsfrågan eller kortruttsfrågan, säger Jack Hancock.

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet.

– Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

Jannik Svensson, ordförande i Liberalernas ungdomsgrupp vill att valet skjuts upp.
– Det är ett stort problem för demokratin att nu cirka 1.500 personer som utlovats möjligheten att delta i valet inte får möjlighet att göra det, skriver Jannik Svensson i ett pressmeddelande.

Hållbart initiativ vill att valet skjuts fram eller att en förlängning av brevröstning införs. Det skriver partiet i ett pressmeddelande med anledning av att internetröstningen har ställts in. 

1.492 personer som bor utanför Åland drabbas av beslutet som tagits om att internetröstningen inte kommer att genomföras. Dessa måste nu åka till Åland för att rösta eller själva beställa de handlingar som krävs för att få poströsta.
– Vi inser att det här får vittgående konsekvenser, säger Casper Wrede, valadministratör på landskapsregeringen under presskonferensen.

Sjukvården och äldreomsorgen är de viktigaste frågorna för de åländska väljarna inför lagtingsvalet.
Däremot har intresset för migration och flyktingmottagning svalnat betydligt sedan förra valet.
– Valet börjar normaliseras med de vanliga frågorna i topp, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap.

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Centern blir största parti i lagtingsvalet.
Det visar Ålandstidningens valpejling – men ännu har många väljare inte bestämt sig för hur de ska rösta.
– Det som slår en är att det finns väldigt många osäkra väljare där ute, säger Ålandstidningens chefredaktör Daniel Dahlén.