Rekordmånga får rösta i höst

25.620 personer finns med i rösträttsregistret. Det är fler än någonsin tidigare.

Valadministratör Casper Wrede skriver i ett pressmeddelande att antalet röstberättigade i höstens lagtings- och kommunalval är fler än någonsin tidigare. Rösträttsregistret innehåller 25.620 namn, vilket kan jämföras med 24.111 namn vid valet för fyra år sedan.

I lagtingsvalet har 20.960 personer rätt att rösta. Sju procent av dessa är bosatta utanför Åland. 

I kommunalvalet får 24.129 personer rösta. Av dessa har 4.660 rösträtt endast i kommunalvalet, och inte i lagtingsvalet.

”Uppgifterna om antalet röstberättigade är än så länge preliminära. Det kan inträffa ändringar till följd av till exempel upptäckta fel, dödsfall eller yrkanden på rättelse. Den 4 oktober vinner rösträttsregistret laga kraft och då blir uppgifterna slutliga.” står det i pressmeddelandet.

Röstkorten skickas ut senast den 19 september.

Sandra Widing
sandra.widing@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26697

Inför valet lanserar Ålandstidningen en dedikerad webbsida som är öppen för alla. Flaggskeppet i satsningen är tidningens egen valkompass som blir tillgänglig i dag.

För fyra år sedan var det flyktingfrågan som tog Åländsk demokratis Stephan Toivonen till lagtinget. I årets val är flyktingfrågan svalare, i stället utmärker partiet sig i klimatfrågan.
– I klimatfrågan är jag stenhård, säger han.

”Genuint åländskt” är ledordet för Obunden samlings valprogram.
– Vi bör slå vakt om det som präglar oss och jobba vidare med de grundläggande förutsättningar som Åland har, säger partiets ordförande Bert Häggblom.

Båda nya och gamla löften finns med i Moderaternas valprogram som presenterades i går. En utgångspunkt är enligt partiordförande Annette Holmberg-Jansson att bevara självstyrelsen och värna om det svenska språket. Ett livskraftigt samhälle är en annan.
– Vi vill ge företagare och samhället bättre möjligheter att växa.

Centern, Obunden samling och Ålands framtid gör nu gemensam sak i Mariehamnspolitiken. Tillsammans, genom ett valförbund, ställer man upp flest kandidater i valet till stadsfullmäktige.
– Vi har 38 kandidater totalt, säger Anna Holmström (C).

Veronica Thörnroos har förberett sig själv och sitt centerparti för att återta makten i landskapet i över ett år.
För fyra år sedan åkte Centern ur landskapsregeringen och var ett skadeskjutet parti, men nu finns revanschlustan.
–  Vi har blivit väldigt väl sammansvetsade det sista året som parti, säger Veronica Thörnroos.

Sjukskötaren Andrea Holm och sälj- och marknadsplaneraren Rebecca Nordenström ställer upp i lagtingsvalet för liberalerna.

I går presenterade Hållbart initiativ sina sista nio kandidater i lagtingsvalet.

I dag presenterade Ålands socialdemokrater sju nya kandidater inför lagtings- och kommunalvalet.

I går lämnade de åländska partierna in sina kandidatlistor. Där framgår kandidatens namn, hemort samt titel, yrke eller syssla.

Talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) ställer inte upp för omval till lagtinget den 20 oktober. Det meddelar hon i dag.