Klimatfrågan i fokus under valdebatt i lyceet

Psykisk ohälsa bland unga och skärgårdstrafiken var två av många frågor som debatterades när Ålands Lyceum ordnade valdebatt i går. Mest uppmärksamhet fick emellertid miljöfrågan som kulminerade i en duell mellan Hållbart initiativs Linus Höglund och Åländsk demokratis Thomas Dahlgren.

Linus Höglund (HI), Thomas Dahlgren (ÅLD), Ingrid Zetterman (Lib), Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), Anton Göthlin (Obs), Jessy Eckerman (S), Anders Eriksson (ÅF) och Veronica Thörnroos (C) är på plats när panelen beståendes av Alva Kahnberg, Albert Söderback, Mimmi Söderback och Lucas Boström inleder debatten med att be debattdeltagarna berätta vilka frågor de anser vara de viktigaste framöver.

Svaren bjuder i sammanhanget på få överraskningar för den som följt valkampanjen. Mera ingående svar får panelen och publiken i stället när de ber debattörerna berätta vad de tänker göra för att åländska ungdomar ska må bättre.

– Det förebyggande arbetet måste få större fokus och vi behöver en organisation som är specialiserad inom området, säger Ingrid Zetterman och får medhåll av samtliga motdebattörer:

– Vi behöver insatser redan i grundskolan. Ju tidigare ju bättre och resurser ska finnas så att den som behöver hjälp kan få det som tidigt som möjligt, säger Veronica Thörnroos.

Jessy Eckerman menar att det förebyggande arbetet borde börja redan vid födseln.

– I skolan är det redan för sent. Många barn råkar illa ut redan när de är små.

Linus Höglund konstaterar att ungas psykiska mående bara är symtomet på ett större problem:

– Strukturerna i samhället är det stora problemet och det är något vi måste se över.

Anders Eriksson sammanfattar den stora enigheten bland partierna och passar samtidigt på att ge den sittande regeringen en känga.

– Vi håller med alla andra i den här frågan och satsar mycket hellre 60 miljoner på att hjälpa unga må bättre än på en färja.

Flera dueller

Under debatten flikar panelen in ett antal kunskapsfrågor där deltagarna får skina med sin allmänbildning. Bland annat får de svara på hur stor landskapets budget för år 2019 är och vilket år den åländska flaggan antogs.

I par ställs deltagarna därefter mot varandra i så kallade duellfrågor. Jessy Eckerman och Anton Göthlin får svara på hur de ställer sig till att Åland ska ta emot fler kvotflyktingar.

– Jag tycker att Åland ska ta ett ansvar både lokalt och globalt och jag är absolut för att vi ska ta emot fler flyktingar, säger Jessy Eckerman.

– Ja, svarar Anton Göthlin kort på frågan.

Anders Eriksson och Annette Holmberg-Jansson får ge sin syn på den åländska självstyrelsens framtid:

– Vem ska vi prata svenska med i Finland framöver? Ett självbestämmande Åland är den enda lösningen, säger Anders Eriksson

Annette Holmberg-Jansson är inte helt oväntad försiktigare med sina uttalanden, men säger att man inte utesluter att ingå i en union med både Sverige och Finland om inte dagens situation förändras.

– Det ska räcka med att bara kunna prata svenska på Åland men vi måste också kunna göra det med Finland. Det är viktigt att vi slutför revisionen av självstyrelselagen. 

Klimatet största frågan

Tillsynes mest uppmärksamhet från publiken får duellen om den globala uppvärmningen mellan Linus Höglund och Thomas Dahlgren.

– Den globala uppvärmningen är den största hotet mot mänskligheten och Åland måste visa vägen och bli en förebild inom hållbarhetsarbetet. Trots vår småskalighet tror jag att vi kan ha stor påverkan, säger Linus Höglund.

Thomas Dahlgren, å sin sida, säger att jorden inte kommer att gå under om 10-20 år.

– Vi ser ingen panik i klimatutvecklingen. Klimatet varierar och det har att göra med solen. Vi kan inte påverka klimatet utan borde i stället fokusera på att människan ska sluta ”skita ner”.

Ingrid Zetterman och Veronica Thörnroos får vidare diskutera skärgårdstrafiken där den förstnämnde framhåller att det är viktigt att komma till beslut.

– Men landskapsregeringen ska inte fatta beslut om miljoninvesteringar om man inte har majoritet i parlamentet, svarar Veronica Thörnroos.

Kevin Eriksson
kevin.eriksson@alandstidningen.ax
Telefon:

Flera nya kandidater hjälpte Liberalerna att behålla sex av sina sju mandat och nu siktar partiet på att spela en avgörande roll i de kommande regeringsförhandlingarna.

– Det är upp till Centern. Men vi är beredda att kompromissa, säger Katrin Sjögren.

Med 590 personröster leder Veronica Thörnroos Centern tillbaka till regeringsställning.
– Vi har varit tydliga med alternativ till landskapsregeringens politik. Nu bildar jag regering.

21 män och nio kvinnor. Så här ser lagtinget ut de kommande fyra åren.

Med konservativa och motorintresserade röster i ryggen tar rörmokaren Stellan Egeland (Ob) från Hammarland plats i lagtinget.
– Väljarna ser att mångkultur inte fungerar. Pendeln svänger, säger han.

Centern blir största parti när 55 procent av rösterna är räknade.

Förstagångskandidaten Simon Påvals är Liberalernas största röstmagnet när knappt 6.000 röster har blivit räknade.
– Jag ser fram emot att sitta i ett lagting och gemensamt bryta ny mark med nya kandidater från flera partier. Det här är de nyas val.

Obunden samling ser ut att göra ett bra val. Prognosen pekar på minst ett nytt mandat för partiet.
– Vi är väldigt nöjda så här långt, säger partiledaren Bert Häggblom.

Att partiledaren Veronica Thörnroos har första tjing på Centerns väntade lantrådspost är naturligt. Det säger Roger Nordlund (C).
– Men i det här skedet utesluter jag ingenting. Jag hoppas och tror på mellan 300 och 400 röster för mig.

Jörgen Pettersson (C) vill inte kritisera landskapsregeringen Katrin Sjögrens (Lib) arbete.
– På valvakan är det dags att nollställa och blicka framåt.

Förstagångskandidaten och tidigare utbildningschef vid landskapsregeringen Rainer Juslin är i topp bland Liberalerna efter att de första rösterna från Föglö räknats.

ÅF som efter tio räknade områden ligger på två mandat har ett par starka fästen kvar i bland annat Jomala och Eckerö.
– Jag vill tro starkt på tre mandat när kvällen är slut, säger partiets ordförande Pia Eriksson.