”Ett mycket allvarligt läge”

Lantrådet Katrin Sjögren är mycket bekymrad över att e-röstningen inte går att genomföra och 1.492 röstberättigade ålänningar nu riskerar missa möjligheten att rösta i lagtingsvalet. – Det vi måste göra nu är att få en fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de ska kunna rösta, säger hon.

Landskapsregeringen (LR) togs med överraskning av beskedet att centralnämnden för lagtingsval såg sig tvingad att ställa in e-röstningen. Formellt lämnade LR över ansvaret för valet till centralnämnden vid ett möte i juni.

– Det senaste politiska beslutet om valet togs i juni. Då fick vi besked om att säkerheten och allt annat såg bra ut och att tidsplanen håller, säger Katrin Sjögren.

Enligt vallagen ska LR ta beslut om e-röstning ska hållas senast fyra månader föra valet. Efter det datumet är det opolitiska tjänstemän som tar över ansvaret för valprocessen.

– Politiker ska inte ha något med administrationen av valet att göra, säger lantrådet.

Politiker ska inte påverka

Den åsikten delas av kansliminister Nina Fellman (S) som var ansvarig för vallagens framtagande när den antogs, med skrivningarna om e-röstning, i januari.

– När det gäller val ska den politiska landskapsregeringen inte ha något att göra med genomförandet av ett val. Man lagstiftar och överlåter sedan till de tjänstemän som har ansvaret för valet. För mig är det otroligt viktigt att vi inte har ett system där politiker kan påverka på något sätt. Det måste finnas vattentäta skott, säger hon.

Valadministratör Casper Wrede menade på presskonferensen på tisdagsförmiddagen att tidsbrist gjorde att man inte hann göra alla säkerhetstester, och det är anledningen till att e-röstningen ställdes in.

Borde vallagen tagits tidigare för att ge mer tid för tester av ett nytt och banbrytande system?

– Hur lagstiftningen avancerat följer den tidtabell man gjorde upp i början av mandatperioden. Den tidsramen har vi följt. Det har varit ett väldigt omsorgsfullt arbete med vallagen, en vallag är inget man vispar ihop och därför har vi varit väldigt noggranna, säger Nina Fellman.

Ska få information

Katrin Sjögren säger att LR nu måste skaffa sig en klar bild av vad som gått fel och sedan vidta de åtgärder man kan.

– Det vi måste göra nu är att få fullödig information om vad som hänt, och göra allt vi kan för att de 1.492 ska kunna rösta. Vad sedan LR kan göra för att bistå kommunerna, eller vad det nu kan vara, kommer vi att göra.

Enligt uppgifter till Ålandstidningen har landskapsregeringen under tisdagen diskuterat möjligheten att flytta valdagen, men det dementerar såväl Katrin Sjögren som finansminister Mats Perämaa (Lib).

– Några sådana diskussioner har inte jag deltagit i, det här exploderade som sagt i morse, säger Katrin Sjögren som inte ser några möjligheter att senarelägga valet för att öka möjligheterna för alla att delta.

– Och så ska det vara. Lagen är detaljerad för att politiker inte lättvindigt ska kunna flytta på val. Val administreras inte av politiker.

Men enligt paragraf 7 i vallagen är det LR som bär det övergripande ansvaret för valens genomförande?

– Det måste vara LR:s ansvar, men administrationen av val kan inte politiker lägga sig i.

Såväl Hållbart initiativ som liberala lagtingskandidater förde under tisdagen fram åsikten att valet ska skjutas fram om inte allas möjlighet att rösta kan garanteras. Det enda sätt som detta kan ske på är om lagtinget i mycket rask takt antar en ny lag.

Är det en möjlig väg?

– Det är en diskussion vi i sådana fall får ta med gruppledarna i lagtinget. Det är också väsentligt för oss att informera lagtingsgrupperna, säger Katrin Sjögren.

E-röstningen har varit ett projekt där LR velat göra Åland till en föregångare, är det en prestigeförlust att den nu inte går att genomföra?

– Prestige tycker jag är ointressant i sammanhanget. Det man måste komma ihåg är att intentionerna var att göra något bra och underlätta för röstberättigade utomlands att rösta enklare. Det har inte varit så stort deltagande tidigare, och det här var en sak som gjordes för att försöka underlätta och öka röstdeltagandet.

– Sedan är det, mitt i allt elände, bra att man gör bedömningen att det handlar om bristande säkerhetsaspekter. Det kunde lika gärna upptäckts efter valet, och då hade det varit ännu besvärligare, säger Katrin Sjögren.

Vad vill du säga till väljare utanför Åland som nu inte vet om de kan rösta eller ej?

– Det är ett mycket allvarligt läge och vi ska gör allt för att informera enligt bästa förmåga. Jag ska se om det finns något vi kan bistå med, men det är centralnämnden som fattar beslut. Kan vi göra något för att underlätta poströstningen ska vi ta reda på det. Vi får en fullödig rapport i morgon.

Jonas Bladh
jonas.bladh@alandstidningen.ax
Telefon: 018-26638

Flera nya kandidater hjälpte Liberalerna att behålla sex av sina sju mandat och nu siktar partiet på att spela en avgörande roll i de kommande regeringsförhandlingarna.

– Det är upp till Centern. Men vi är beredda att kompromissa, säger Katrin Sjögren.

Med 590 personröster leder Veronica Thörnroos Centern tillbaka till regeringsställning.
– Vi har varit tydliga med alternativ till landskapsregeringens politik. Nu bildar jag regering.

21 män och nio kvinnor. Så här ser lagtinget ut de kommande fyra åren.

Med konservativa och motorintresserade röster i ryggen tar rörmokaren Stellan Egeland (Ob) från Hammarland plats i lagtinget.
– Väljarna ser att mångkultur inte fungerar. Pendeln svänger, säger han.

Centern blir största parti när 55 procent av rösterna är räknade.

Förstagångskandidaten Simon Påvals är Liberalernas största röstmagnet när knappt 6.000 röster har blivit räknade.
– Jag ser fram emot att sitta i ett lagting och gemensamt bryta ny mark med nya kandidater från flera partier. Det här är de nyas val.

Obunden samling ser ut att göra ett bra val. Prognosen pekar på minst ett nytt mandat för partiet.
– Vi är väldigt nöjda så här långt, säger partiledaren Bert Häggblom.

Att partiledaren Veronica Thörnroos har första tjing på Centerns väntade lantrådspost är naturligt. Det säger Roger Nordlund (C).
– Men i det här skedet utesluter jag ingenting. Jag hoppas och tror på mellan 300 och 400 röster för mig.

Jörgen Pettersson (C) vill inte kritisera landskapsregeringen Katrin Sjögrens (Lib) arbete.
– På valvakan är det dags att nollställa och blicka framåt.

Förstagångskandidaten och tidigare utbildningschef vid landskapsregeringen Rainer Juslin är i topp bland Liberalerna efter att de första rösterna från Föglö räknats.

ÅF som efter tio räknade områden ligger på två mandat har ett par starka fästen kvar i bland annat Jomala och Eckerö.
– Jag vill tro starkt på tre mandat när kvällen är slut, säger partiets ordförande Pia Eriksson.